Bjørnstjerne Bjørnson

Litteratur
21st mai 2020

Bjørnstjerne Bjørnson var en norsk dikter, redaktør, skribent, samfunnsdebattant og taler. Han ble født i 1832 og døde i 1910. Han er ganske gjenkjennelig grunnet sitt navn, men også sin utrolig imponerende hårmanke.

Alltid like aktuell

Det er en grunn til at Bjørnson regnes som en av de fire store forfatterne i norge. dette fordi han fortsatt er utrolig aktuell. Det kan du se hver eneste år. Det er få ting som er så aktuelle som det Bjørnstjerne Bjørnson her.

Teater

Mange av stykkene til Bjørnson kan også sees rundt på gulv i teateret i hele landet. Det å dra på teater er absolutt noe spesielt. Hvis du besøker Nationalteateret i Oslo kan du jo også se en statue av Bjørnson.

Sanger

Sammen med Rikard Nordraak lagde Bjørnsson vår alles kjære nasjonal “Ja, vi elsker”. Dette er ikke den eneste sangen han har skrevet, for han har skrevet en rekke hyllester til en rekke store byer i Norge som blant annet Bergen og Ålesund. Disse er absolutt verdt å sjekke ut.

Det er mange gode grunner til at vi lærer om Bjørnson på skolen. Han er kjent for store verk som “Synnøve Solbakken”, “En glad gutt” og en enorm rekke brev. Han var veldig glad i Norge som nasjon og promoterte Norge så godt han kunne på sine reiser rundt i utlandet. Han døde faktisk i Paris, men han ligger begravet i Oslo på Vår Frelsers Gravlund. Her kan du faktisk gå å besøke graven hans. Han ligger ved siden av en rekke andre kjente norske malere, forfattere og store personligheter.

Hvis du er interessert i litteratur bør du absolutt prøve deg litt på Bjørnson, han er absolutt en del av den norske kulturarven.

culture