Er mat kultur?

Litteratur
28th november 2021

Kultur er et vidt begrep, som også kan inkludere mat. Det er ikke all mat som kan kalles kultur. Når det snakket om matkultur, er det ofte snakk om stedegne eller nasjonale retter som gjør et land eller område unikt. Hvis du er interessert i kultur, bør du derfor sørge for å få med deg gode kulinariske opplevelser på reisen.

Norsk matkultur

Noen kaller den norske matkulturen kjedelig, men det riktige er heller å si at norsk matkultur er variert og spennende. Det langstrakte landet vårt har gitt grobunn til veldig mange lokale retter. Hovedproblemet er kanskje at de lokale rettene ikke er nasjonalt kjent. Det er mange nordmenn som stort sett bare spiser mat de finner i butikkene, og ikke lager mat fra bunnen. De lokale tradisjonsrettene kjennetegnes ofte ved at de lages fra bunnen. Ofte finner du ingen ferdigversjon av dem i butikken, og hvis du finner maten i butikkene, er det bare en masseprodusert kopi som ikke kan sammenlignes med originalretten. Den norske matkulturen preges av fisk, melkeprodukter, kjøtt, grønnsaker og bær, alt etter sesong. Mye tradisjonsmat ble saltet eller tørket.

Ta med deg matkulturen hjem

Hvis du reiser på ferie, vil du oppdage spennende mat overalt i verden. Dersom du liker det du finner, er det enklere enn noen gang å ta med matkulturen hjem. I dag får du tak i råvarer fra hele verden, enten det er frukt, grønnsaker eller eksotisk krydder. Du kan dessuten finne oppskrifter fra hele verden på internett. Pasta er en favoritt, og det italienske kjøkkenet har en mengde varianter av pastaretter. Test ut spennende Barilla lasagneoppskrifter for å variere denne klassiske retten. Det er ingenting galt med den tradisjonelle, norske lasagnen, men hvorfor ikke prøve å spise den slik italienerne selv spiser den. Da kan du la tankene fly til Italia når du koser deg ved middagsbordet. Kanskje dukker det opp gode minner fra en ferietur, eller drømmer om en framtidig reise til Italia.

Våg å prøve noe nytt

Når du reiser til et annet land, bør du våge å prøve den lokale maten. Bare sørg for at den er tilberedt på en trygg måte, slik at du unngår å bli syk. Mange nordmenn opplever dessverre mageproblemer på ferieturen. Vær ekstra forsiktig dersom du har matallergier eller intoleranser. De fleste vil gjerne svare på spørsmål om maten, dersom du forklarer dem at det er ting du ikke tåler å spise. Men hvis du tåler maten, er det bare å prøve seg fram. Kanskje du oppdager helt nye retter.

culture