Hvem var Arthur Rimbaud?

Litteratur
1st mai 2021

Fransk litteratur har lenge fenget oss som er interessert i andre ting enn bare svenskehandel og dårlig danseband-musikk. Om det var noen som trodde den var kjedelig og uinteressant, må de tro om igjen. I fransk lyrikk og litteratur finner vi både oppdagelser og mord. Men vi finner også dem som skrev om intense sjalusidrama, som i bunn og grunn var Rimbaud sin skjebne på slutten av 1800-tallet. Han døde svært ung, bare 37 år gammel av kreft.

Ung og rebelsk

Arthur var den gang en rebelsk ungdom og ikke en grå mus. Derfor anses mange av hans verk som revolusjonerende og nytenkende for den tiden han levde i. Det kan være på grunn av den strenge katolske oppdragelsen, og at foreldrene utviklet et stadig dårligere forhold. Selv for en skoleflink gutt som Arthur, var ikke denne suksessen nok. Han lengtet etter noe annet, noe som skulle bli svært vanskelig for han senere i livet.

Symbolismen lyrisk surrealisme

Rimbaud var en utpreget symbolist, en sjanger som utviklet seg bort fra naturalismen. Denne sjangeren var spesiell for lyrikken i Frankrike. Den søker å lokke frem tema med symboler på med fantasifulle beskrivelser. Slik som mønster i grå tepper kan bli fantastiske kunstverk, ble lyrikken til Rimbaud lest av sosieteten den gang og i dag. Kjente poeter av denne sjangeren er Edgar Allan Poe, Gustave Kahn og Oscar Wilde.

Liv og død

Rimbaud opprør mot autoritetene tok han inn i en verden av alkohol og festing. Han var i tvil om sin legning. Han innledet et hett forhold med Paul Verlaine som var en gift mann. Det gikk ut over Verlaine sitt ekteskap.

Han følte seg som en libertiner som skrev om dekadens i samfunnet. Han tok ingen moralske oppgjør med seg selv, i stedet viklet han seg stadig inn i vanskelige situasjoner. Først og fremst huskes han for sine diktsamlinger som Une Saison en Enfer og Le Bateau Ivre!

culture