Kitty Kielland

Litteratur
7th januar 2021

Det er flere fantastiske kunstnere som er undervurderte, da spesielt de kvinnelige historiske kunstnerne. I dette tilfellet er det snakk om Kitty Lange Kielland (8. oktober 1843 – 1. økt 1914). Kitty Kielland var en norsk landskapsmaler som malte malerier med naturalistiske trekk, men også lyrisk betonte stemningsmalerier. Hun var først ute med å bruke Jæren som motiv i landskapskunsten og den første som malte i friluft. Kielland var blant annet kjent for å male landskapet på Jæren og det mest kjente verket er “Torvmyr” fra 1880.

Norsk landskapsmaler

Kitty Kielland var født og oppvokst i Stavanger og var søster av forfatter Alexander Kielland. Hun hadde stor interesse for kunst og ble kjent med maleren Hans Gude i 1872. Hun hadde ikke tilgang til å kunne gå på et akademi og utdanne seg. Kitty Kielland tok derfor privattimer hos Gude, hvor mye av hennes malerier bar tydelige preg på inspirasjon fra Gude med hennes landskapsbilder. Landskapsbildene hennes fremstilte detaljerte planter og ofte med en brunlig tone som vi kan se i “Morgen i Bjerkreim” fra 1874. Kitty Kielland var opptatt av å skildre livet i sin sanne form. Dette gjorde hun med maleriet “Torvmyr” hvor hun skildret Jærens sandstrekninger og ødslige myrer. Mye av maleriene hennes viser til hennes interesse for stemningen og atmosfæren i landskapsskildringene. Utenom hennes interesse for kunst, var hun også en engasjert skribent hvor hun skrev om kunst.

Lignende kunst på tapet

Mye av Kitty Kielands ånd er å finne i de ulike former for kunst i dag. Da spesielt med tanke på flotte https://www.familietapeter.no/ tapeter som du kan friske opp veggene i hjemmet med. Det å ha en kontrastvegg i stua kan virkelig bidra med å påvirke stemningen i rommet. Kitty Kieland har fortjent sin plass i nasjonalmuseet, men også i hjemmene. Det finnes så mye lignende kunst som du finner i moderne artisters verk på lerret. En kunstnerisk sjel kan finne god inspirasjon i norske landskapsmalerier og for ikke å nevne stemningsmalerier med en kontrastvegg til.

Torvmyr og stemningsmalerier

Mye av Kitty Kiellands kunst er av Jæren og torvmyrene i området. Oljestudien “Torvmyr” har innflytelse fra Pelouse med klare farger i tette strøk. Maleriet var gitt i høydeformat som gjorde at den høye himmelen med de regntunge skyene, tronet på en mektig måte over torvmyrene i Jæren. Kielland har mest sannsynlig hentet inspirasjon fra nederlandske landskapsmalerier fra 1600-tallet med dette maleriet. Hennes senere kunst av torvmyr er noe lysere i tonen med et utstrakt bruk av vannspeil. Tormyrbildene fra etter 1900-tallet bestod av bredere, maleriske og skisseaktig stil. Stemningsmaleriene til Kielland begynte å ta form sommeren 1885, da hun tilbragte tid med Harriet Backer i Risør. Her malte hun blant annet “Etter solnedgang” og regnes som starten på nyromantikken i Norge hvor kunstnerne prøvde å fange spesielle lys fra den nordiske sommernatten. Kiellands “Sommernatt” 1886, viser til hennes interesse for vannspeilet hvor himmelen reflekteres i. Begge malerier ble utstilt på verdensutstillingen i Paris i 1889. Et av hennes beste sommernattsbilder malte hun i 1890 “Aftenlandskap – Stokkavannet” fra Vestlandet.

culture