Knut Buen

Musikk
20th april 2020

Knut Buen er den største av alle nålevende norske folkemusikere. Han og hans musikk omtales ofte i organer som bladet Folkemusikk, som er obligatorisk lesestoff for alle som følger med på folkemusikk og folkedans.

Bakgrunn

Knut Buen er nå over 70 år gammel. Han ble født i Jondalen, og flyttet etter hvert til

Kongsberg. Faren hans var den legendariske spillemannen Anders Buen, og moren sangeren Margit Buen som var en stor artist innenfor kvad og relaterte kunstformer. Også søsknene til Knut Buen er utøvende kunstnere; mest kjent er kanskje Agnes Buen Garnås. Hans andre søsken er aktive innen folkemusikk, skulptur, og teater. I det hele tatt kommer han fra en fantastisk kunstnerisk og kreativ familie, der også bestefaren Asmund Buen var velkjent som felespiller og komponist. Selv har Knut Buen blitt mest kjent som virtuos på hardingfela, men behersker også andre instrumenter og komponerer selv musikk. I tillegg er han skribent og folkeminnesamler, driver gård og er en flink rosemaler som sin kjente onkel John Tjønn.

Dokumentasjon og formidling

Buen har alltid vært mer opptatt av å formidle norske tradisjoner videre til nye generasjoner. I forbindelse med dette har han gjort et stort dokumentasjonsarbeid gjennom flere tiår. Allerede på 1950-tallet gjorde han opptak av store spillemenn som Jørgen Tjønnstaul og Rikard Gøytil. Mye av det han har samlet inn, har endt opp i Norsk Folkemusikkarkiv, og det aller beste har blitt utgitt på egne plateselskap.

Buen har vært særlig opptatt av tradisjoner fra Telemark, og derfor ender nå mange av opptakene hans der heller enn på Nasjonalbiblioteket. Målet hans har nemlig aldri vært passiv samling av viser og slåtter, men heller at dagens spillemenn skal ha anledning til å lytte på de gamle mestrene og ta tradisjonene videre. Skal folkemusikken leve, må det aktive utøvere som Knut Buen selv til.

culture