Richard Strauss

Musikk
16th desember 2019

Richard Strauss og opera

Richard Strauss er ved siden av Mozart, Wagner og Verdi en av de store mestrene i operaens historie. Strauss komponerte mange ulike typer verker, men det var først på slutten av 1800-tallet at han vendte seg mot operaen. Hans første forsøk på å skrive opera var imidlertid både mislykkede og kontroversielle, og han tenkte på å gi opp denne løpebanen.

Gjennombruddet

I 1905 kom imidlertid det store gjennombruddet, med hans tredje opera, Salome. Operaen var basert på et skuespill av den store forfatteren Oscar Wilde, og ble en knallsuksess ved premièren. Senere forestillinger fikk også jublende mottakelse, med imponerte utbrudd ikke bare fra anmelderne men også fra mange av tidens største komponister, som Ravel og Mahler.

Etter dette ble Strauss raskt kjent som verdens fremste komponist av operaer i sin tid, selv om han selv aldri regnet seg som på høyde med Wagner. Han samarbeidet med store forfattere som Hugo von Hofmannstal og Stefan Zweig, og lagde udødelige klassikere som Elektra, Arabella og Ariadne.

Mange tror i dag at Richard Strauss kan forbindes med Nyttårskonserten, men det stemmer ikke helt. Selv om han har vært på programmet, er det som regel andre representanter fra familien Strauss som spilles der.

culture