Trombone

Musikk
8th januar 2020

Trombone er et ofte oversett instrument som brukes i mange band og orkestre, særlig janitsjar- og kammerorkestre. En trombone er en messingblåseinstrument, beslektet med trompeten, men med lavere tonehøyde. Den ligger sånn sett mellom trompeten og tubaen.

Trombonens form

Trombonen er et rør, sylinderformet, og bøyd i en slags S-form. På fransk betyr trombone også “binders”, og strukturen ligner. Binders er derfor også et kallenavn på trombone på norsk. Hoveddelen av instrumentet kalles røret, i enden av røret finner man et sjallstykke. En vanlig trombone har en slide som brukes til å forlenge røret, slik at tonehøyden kan senkes. Man kan også stemme røret ved å trekke ut en bøyle. Noen tromboner har i tillegg en såkalt kvartventil som gjør det mulig å strekke ut sliden ekstra.

Kjente trombonister

Frode Thingnæs var kanskje den mest kjente av alle norske trombonister. Han dirigerte i sin tid Kringkastingsorkesteret, men hadde også egne grupper som Frode Thingnæs Quintet og Norwegian Big Band. En annen kjent trombonist er Helge Førde, som spiller i Brazz Brothers sammen med sine brødre. De spiller jazz og folkemusikk, og er også kjent blant mange unge og voksne som har spilt i skolekorps fordi de gir kurs i å spille uten noter.

culture