Skulptur

Kunst
18th mai 2019

De aller fleste nordmenn har nok et visst forhold til skulptur som kunstform, om ikke annet så gjennom besøk i Vigelandsparken i Oslo. Men skulptur er selvfølgelig noe mye mer enn Vigeland, det er en spennende kunstform som har vært med mennesket i tusenvis av år.

Hva er en skulptur?

Kort fortalt er en skulptur et kunstverk som i motsetning til todimensjonale bilder er i tre dimensjon og har en helt annen materialitet. Skulpturer er nemlig hugget ut av et materiale, eller eventuelt støpt. Populære materialer inkluderer bronse, marmor, tre, og gips. I mer moderne skulptur brukes også mer moderne materialer som stål og aluminium.

Den klassiske skulpturen tok helst menneskelige skikkelser som forbilde, og avbildet gjerne helter, guder og gudinner, eller kristne motiver som Maria og Jesusbarnet. I den moderne kunsten har den menneskelige form forsvunnet mer ut av bildet og blitt erstattet av ulike abstraksjoner og provokasjoner.

De aller dyreste skulpturene i dag ble laget av sveitseren Alberto Giacometti på 1900-tallet. Skulpturene er ikke vakre i tradisjonell forstand, men representerer heller hans eksperimenter med ulike materialer. De fokuserer også på det moderne menneskets ensomhet, isolasjon og lede.

culture